© Rootsville.eu

Chien Chien Lu (TW)
tiltle: The Path
music: Jazz
release date: september 23, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Chien Chien Lu

© Rootsville 2020


Klassiek geschoold in hedendaagse percussie in haar geboorteland Taiwan, is Chien Chien Lu, de opkomende vibrafonist die tot nu toe het meest bekend is voor het opnemen en toeren met het Jeremy Pelt Quintet, verheugd om The Path, haar genre-versmeltingsdebuut als leider, op 23 september uit te brengen. Chien Chien wordt vergezeld door een elitecast van muzikanten, een groep die voornamelijk afkomstig is uit het ensemble van Pelt - met de zegen van de maestro natuurlijk. Zo'n sterke zegen zelfs dat Pelt zelf hier op het debuut van zijn jonge protégé verschijnt, naast bandleden Richie Goods op akoestische en elektrische bas, Allan Mednard op drums en Ismell Wignall op conga's / percussie.

Goods, naast het produceren van het album en het arrangeren van de twee meest herkenbare standaarden, introduceerde Chien Chien bij gitarist Quintin Zoto en pianist Shedrick Mitchell, die beiden hier onmisbaar blijken te zijn. Hoewel dit niet de eerste keer is dat Chien Chien en Mitchell samen spelen, speelden ze beiden op Goods 'meest recente release, My Left Hand Man, een eerbetoon aan Goods' mentor, wijlen pianist Mulgrew Miller. En dus hebben we hier nog een ander voorbeeld van de levenscirkel van de jazz: muzikanten die mentorschap betalen. De band wordt compleet gemaakt door violist Yoojin Park en cellist Phoebe Tsai, twee vrouwelijke instrumentalisten die, net als Chien Chien, in New York City wonen en in opkomst zijn - iets waar Chien Chien erg trots op is.

Het regelen van een Ayers-deuntje valt precies in de stuurhut van Chien Chien. Terwijl ze afstudeerde aan de University of the Arts in Philadelphia, sloot ze zich aan bij de Philly-favorieten Vertical Current in een Ayers tribute-show. Er zijn maar weinig combinaties van jazz, funk en soul zoals Ayers, en als The Path een indicatie is, is Ayers 'universalistische benadering van genre iets waar Chien Chien naar streeft.

Goods en Chien Chien zijn pitch-perfect en drumstrak en funky als de hel en spelen het hoofdthema in koor, terwijl Zoto's gitaarsolo verbluffend elektrisch is, zowel letterlijk als in alle andere opzichten. En hoewel deze versie het vocale refrein van het origineel niet bevat, speelt Chien Chien op een manier die de vibes laat zingen. De eerste van Goods 'arrangementen, een Latijnse versie van Bronislaw Kaper's' Uitnodiging ', vindt Pelt vooraan als de hoofdinstrumentalist, waar zijn regels heraldisch en assertief zijn, maar toch koel en luchtig, als een man die in staat is om een ​​Panama te maken hoed zonder spoor van ironie. De funky baslijnen van Goods spelen opnieuw een prominente rol in de mix en de tweemans percussie-sectie van Mednard en Wignall komt elegant en complementair over, nooit te druk.

Het andere Goods-arrangement, 'Blue in Green' van Bill Evans en Miles Davis, is waarschijnlijk niet het eerste deuntje dat je zou verwachten gecoverd op een door vibrafonisten geleid album. Maar het is niet zonder precedent: Tony Miceli, de mentor uit Philly van Chien Chien, speelt een versie, net als een van Chien Chien's belangrijkste inspiratiebronnen, Gary Burton. Maar je hebt de iconische compositie van Kind of Blue nog nooit zo gehoord. Het tempo wordt helemaal vertraagd - denk aan '90s slow-jam slow. Betreed het orgel van Shedrick Mitchell, dat de gebeurtenissen doordrenkt met R&B en gospelvibes. Het is nog steeds de muziek van Evans, maar met een heel ander soort humeurigheid, een die minder melancholisch en ruminatief en fatalistisch is en meer optimistisch en romantisch. Het aanpassen van een klassieker en het veranderen van de emotionele aard ervan vereist durf, maar er is meer voor nodig dan alleen chutzpah; De visie van Goods wordt gerealiseerd door een uitmuntend soulvol muzikaal vakmanschap.

"Blossom in a Stormy Night" en "The Path" zijn een eerbetoon aan respectievelijk klassieke Taiwanese en Chinese vormen. Het zijn de twee deuntjes die het meest representatief zijn voor Chien Chien's neiging tot het mixen van muzikale wereld, met als doel oosterse en westerse muzikale gevoeligheden en conventies te verzoenen op zoek naar hogere waarheden. "De muziek van dit album," zegt ze, "is het resultaat van de unieke ervaring van het samenvoegen van twee culturen, Taiwanees en Amerikaans, die elkaar soms aanvullen en soms tegenspreken."

"Blossom" is een Chien Chien-arrangement van een traditioneel Taiwanees lied en het bewijs van haar affiniteit met botsende werelden. Gecomponeerd door Deng Yu-Xian, die wordt beschouwd als de vader van Taiwanese volksmuziek, lijkt deze versie van een bekend deuntje uit Chien Chien's opvoeding op de beste jazzarrangementen van melodieën geschreven voor Broadway; het overstijgt de beperkte vorm van het origineel zonder de essentie te verwerpen, wat bewijst dat cool en sentimenteel elkaar niet uitsluiten. Het samenspel van Chien Chien, Goods, Mednard en Mitchell is opwindend, wat misschien wel het meest opbeurende deuntje van The Path is.

Het titelnummer begint ondertussen met een proloog van Chien Chien op marimba, een knipoog naar hedendaagse Chinese componisten die het percussie-instrument in hun orkestwerken hebben verwerkt. Deze betoverende introductie roept een visie op van een existentiële mist die een nieuwe realiteit onthult. Met andere woorden, het titulaire pad openbaart zichzelf al snel. De kleur langs dit pad eert het verleden en drukt optimisme uit over een nog ongeschreven toekomst, met een verfijnde piano jazz-pop kwaliteit die doet denken aan het beste van Bruce Hornsby.

The Path had geen beter klinkende afsluiter kunnen kiezen dan een orgel- en pianogestuurde vertolking van Bill Lee's 'Mo Better Blues', een klassieke gospel-gedreven blues die voorouderlijk DNA deelt met klassiekers als Cannonball Adderley's 'Mercy, Mercy, Mercy 'en Vince Guaraldi's' Cast Your Fate to the Wind. ' Chien Chien, Zoto en Mitchell belichamen elk de geest van 'neem ze mee naar de kerk' met hun respectieve solo's, maar het meest indrukwekkend is Chien Chien's beheersing van de idiomatische taal van de jazz op zo'n jonge leeftijd. Mensen als Cannonball en Guaraldi hadden misschien niet gedacht dat een jonge Taiwanese vibrafonist een waarschijnlijke fakkeldrager zou zijn, maar als ze konden luisteren, vermoedt men dat ze optimistisch zouden zijn over de toekomst.

tracks:

01 We Live In Brooklyn Baby
02 Invitation
03 Blind Faith
04 Interlude 1
05 Blossom in A Stormy Night
06 Blue in Green
07 Interlude 2
08 The Imaginairy Enemy
09 Tears and Love
10 The Path - Interlude 3
11 The Path
12 Mo'Better Blues